Carrière maken of van betekenis zijn in je werk?

Carrière maken of van betekenis zijn in je werk?

Balen van je werk. Je wilt iets zinvollers gaan doen maar wat en hoe dan? Ik heb een aanbod voor je. Misschien zelfs gratis.

Het lijkt standaard te worden: alle mensen die bij mij aankloppen met vragen over hun loopbaan hebben een onderliggende vraag over zingeving. Waar doe ik het voor? Wat draag ik werkelijk bij? Het lijkt of men massaal op zoek is naar betekenis in het werk. Iedereen kent wel iemand die ontslag nam en iets totaal anders is gaan doen. Iemand die geen zin meer had in meer en sneller. Een kleine camping voor gehandicapten, een yoga school in een volksbuurt. Of een boer die omschakelt naar bio, een winkel die de strijd met plastic verpakking aangaat. Iemand die zijn carriere opgeeft om landbouwonderwijs in afrika te geven. Zij pakken dingen op die in het huidige economische systeem niet zo voor de hand liggen. Kijk eens naar de gedreven mensen in de portretfilmpjes van MaatschapWij.

Begint het te kriebelen? Er zijn velen die de stap niet zetten maar wel zouden willen. ‘Ja maar hypotheek, studerende kinderen etc.’ Hoe langer je niets doet des te meer knaagt en kriebelt het. Eigenlijk wil je wel. Uitstappen. Geen zin meer in meedoen aan de ratrace naar meer en sneller. Iets gaan doen waar je je echt betrokken bij voelt. Iets wat zinnig is, iets met aandacht, met echte materialen, met betrokken anderen. Iets wat de wereld mooier maakt.

De volgende stap in jouw loopbaan heeft betekenis, deal?

Een wereld waarin zingeving en betrokkenheid belangrijk zijn maken we samen. Daarom is jouw gevoel, de kriebel én de spanning een serieus teken. Natuurlijk is het spannend. Ik weet er alles van. Maar als je niet betrokken bent bij je huidige werk, welke signalen heb je dat het morgen anders zal zijn?

Kijk eens een jaar vooruit en maak eens drie scenario’s.

Scenario 1: je doet niets, waar sta je dan over een jaar? Hoe voelt dat?
Scenario 2: je neemt ontslag, morgen, geen plan, niets. Je ziet wel. Waar sta je dan over een jaar?
Scenario 3: je neemt je gevoel serieus een gaat alle mogelijkheden onderzoeken. En je maakt een gedegen actieplan. Waar sta je dan over een jaar?

In dat laatste heb ik een aanbod voor je. We hebben 3 uitgebreide gesprekken en in een vierde gesprek maken we een plan van aanpak. Duidelijke doelen, tijdspad etc. Je neemt geen ontslag maar neemt de tijd om dingen te onderzoeken. Met een plan waarin je anderen betrekt. Anders is het te makkelijk om het weer aan de kant te schuiven. Moeite om het met anderen te delen of weet je geen anderen met wie je dit zou durven delen dan kan ik die rol op me nemen. Gaandeweg het traject verleg je de focus van je dagelijkse werk naar wat jij in de wereld wilt bijdragen. Misschien wel een taak die er op je ligt te wachten. Ongetwijfeld zijn er dan nog hindernissen maar het niet doen is geen optie meer. Die tijd is geweest. Diep van binnen weet je dat.

Lijkt het je wat? Twijfel je nog? Wil je eerst meer weten? Een eerste gesprek is kosteloos.

In sommige gevallen is het traject helemaal gratis. Er is een subsidie regeling voor 45 plussers die minimaal 12 uur werken. Je werkgever hoeft het niet te weten. Het kan heel discreet.

Wil je er gebruik van maken neem dan contact met me op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *