De appelboom en het lelijke jonge eendje.

De appelboom en het lelijke jonge eendje. 

Wie herinnert zich het sprookje over ‘Het lelijke jonge eendje’ van Hans Christian Andersen? Het lelijke eendje werd geboren uit het grootste ei bij een moeder eend. Het kuiken was ook groot, vast een stevige woerd (mannetjeseend) dacht moeder eend. Maar het liep anders. Hij werd gepest om zijn uiterlijk en uiteindelijk werd hij verstoten door de andere eenden en hij ging de wijde wereld in. Ergens in het verhaal komt hij terecht in een vervallen huisje bij een oude vrouw, een kip en een kat. Hij mocht blijven, 3 weken op proef. De oude vrouw wilde graag eendeneieren. Maar ja die kwamen er niet. De kat en de kip waren arrogant en niet aardig voor het lelijke eendje.
‘Kun je eieren leggen?’ vroeg de kip.
‘Nee’.
‘Dan moet je wel je plek weten hier.’
‘Kun je spinnen en een hoge rug opzetten?’ voeg de kat.
‘Nee’.
‘Dan mag jij helemaal geen mening hebben’, zei de kat.
‘Ik wil gaan zwemmen’, zei het lelijke eendje.
‘Doe niet zo raar, ga eieren leggen of spinnen dan gaan die rare gedachten vanzelf wel over’, zei de kip.
‘Jullie begrijpen me niet’, jammerde het lelijke eendje.
‘Hoezo, ben jij slimmer dan ons?’
Het lelijke eendje gaat weer weg en overleeft een koude winter. In het voorjaar ziet hij zwanen en ontdekt dat hij zelf een zwaan is. Herkenning. Eindelijk thuis. Hij kan niet anders dan een zwaan zijn. Het is geen doel, het is de bedoeling.

Met werk kan het ook zo gaan. Je hebt een functie waarbij je voelt dat er iets niet klopt, het is niet jouw ding maar wat dan? Op zoek naar eigenheid proberen wij soms iemand of iets te zijn wat we niet zijn. Sommigen lukt het om zelfs succesvol te worden. Burn-out ligt op de loer. Maar ook een gevoel van falen (ga eieren leggen) of ongemak (doe niet zo raar) is dan ons deel. En dan heb je nog zo je best gedaan, het is gewoon niet jouw plek.

„Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd.” Søren Kierkegaard

Ooit was ik zelf klant bij een outplacementbureau. Veel geleerd en ik heb daar leuke mensen ontmoet. Met behulp van hun methodiek ging ik op zoek naar mijn talenten en successen en uiteindelijk vond ik een nieuwe baan. Maar toch … een plek bij talenten zoeken werkt vaak maar niet altijd. Het lelijke eendje zou niet verder zijn gekomen. Daar is meer voor nodig. Soms moet je stappen zetten zonder te weten wat de uitkomst is.

Gelukkig had het lelijke eendje de moed om opnieuw weer weg te gaan, het onbekende tegemoet. Gedreven door een innerlijke zoektocht naar zijn natuurlijke plek. Na een vreselijke koude winter (lees crisis) ontdekt hij zijn natuurlijke habitat. Hij wordt gezien in wie hij is. Zijn talenten vallen nu logisch op hun plek.

Tijdens mijn traject bij het outplacement bureau ontstond het beeld van een appelboom; ik als boom met vele appels als mijn talenten, op zoek naar vruchtbare grond. Een jaar of 2 geleden was ik bij het afscheid van het openbare optreden van Marinus Knoope, schrijver van de Creatiespiraal. Hij sprak altijd over de appelboom als ‘een appel realiserend organisme’. Een appelboom verloochent zich niet. Een appelboom kan geen peren voortbrengen en ook geen dennenappels. Een appelboom kan zich ook niet vergissen. De bedoeling van een appelboom is om appels te laten groeien. Planten en dieren leven hun bedoeling.

De bedoeling van een zwanenjong is om zwaan te zijn, ook al wordt die geboren in een eendennest. Wat is jouw bedoeling?

Die vruchtbare aarde krijgt niet iedereen zomaar cadeau. Het kan voelen alsof het leven je voor een opdracht heeft geplaatst. Adviezen van anderen voelen als tegen een appelboom zeggen ‘probeer eens bosbessen’. Voor mijzelf werd veel duidelijk toen ik me verdiepte in systemisch werk, de door psychotherapeut Bert Hellinger ontwikkelde theorie en methodiek. Ik ontdekte en ervoer hoe zaken uit het gezin van mijn jeugd onbewust meespeelden bij hoe ik later in mijn werk stond. Je bedenkt het niet, net als het eendje niet kan bedenken dat ie een zwaan is. Dit gaat echt veel verder dan een opsomming van talenten en behaalde successen.

In mijn geval – en ik zie het ook bij klanten – komt er een dimensie bij: Vroeg of laat moet je die innemen. Ook al ben je inmiddels nog zo gewend om ‘het lelijke eendje’ te zijn. Die uitnodiging van het leven blijft in allerlei gedaanten terugkomen. Het is de roep van de ziel. Het is onwennig en aanvankelijk onbekend maar je kan niet anders dan die vruchtbare aarde betreden. Ooit. Daarom; werken met talent is maar een kant van het verhaal. De context vanuit jouw systeem maakt het compleet. Het werpt licht op jouw weg.

Zo bezien zijn al mijn klanten lelijke eendjes. Allemaal hebben ze ergens het gevoel dat ze niet uit de verf komen, of dat ze op een plek zitten die niet voor hen bedoeld is. Herken je dat? Laat het weten. Wil je er wat mee doen? Neem contact op, 0623-550670, verder@gerardvanrijnsoever.nl.

afbeelding: De bedreigde zwaan van Jan Asselijn (ca.1610-1652) collectie Rijksmuseum

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.