Disrupt jezelf, zie wat er gaande is en kom in actie!

Disrupt jezelf, zie wat er gaande is en kom in actie!

Een tijdje terug ontving ik het boekje ‘disrupt jezelf’ van Elke Leyman en Mischa Verheijden. De term ‘disruptie’ wordt veel gebruikt om bedrijven te duiden die het speelveld in hun branche drastisch veranderen. ‘Disrupt jezelf’ roept eigenlijk op om dat als persoon ook te doen; Een oproep om het speelveld te veranderen.

Het huidige economische systeem loopt op allerlei manieren vast. Sla de krant maar open, scroll door twitter en andere social media en het wordt je al snel duidelijk. Doorgaan op de huidige weg werkt niet meer. De grenzen zijn bereikt. Veranderingen in structuur, regels en organisatievorm werken een beetje. Steeds vaker hoor en lees ik dat de oplossing begint bij mensen, of beter: ìn mensen. In die categorie valt ook dit boekje. Passief blijven kan eigenlijk niet, vroeg of laat klopt de toekomst op je deur. Daarom ‘disrupt jezelf’ en kijk hoe je die toekomst zelf kan vormgeven, hoe je zelf kan bijdragen.

“De moeilijkheid is niet zozeer het ontwikkelen van nieuwe ideeën, maar het loslaten van de oude.” John Maynard Keynes

Dit boekje helpt je daarbij. Het bevat interviews met ‘seismografen van de tijd’ zoals Mischa en Elke het noemen. Gevolgd door een persoonlijk verhaal hoe een burn-out tot verandering en actie leidt. En uiteraard staan er tips in wat je kan doen. De interviews schetsen een samenhangend beeld van waar we in zitten en wat de problemen zijn. Een schets van hoe de toekomst eruit gaat zien moeten we zelf inkleuren maar de geïnterviewden laten een hoopvolle contour zien.

De problemen waar we als mensheid tegen aan lopen zijn ongelofelijk groot. Het gaat over zoveel meer dan duurzaamheid, klimaat en alle maatschappelijke onrust en verandering die de huidige tijd kenmerkt. Het gaat ook over bullshit jobs, over hoe geestdodend werk kan zijn. Over hoe alles in geld en efficiency wordt uitgedrukt. Over druk, druk, druk als bevestiging dat het goed met je gaat.

“Als je de situatie niet langer kan veranderen word je uitgedaagd om jezelf te veranderen.” Viktor Frankl

Iedereen kent wel verhalen van mensen die stoppen en iets totaal anders gaan doen. Mensen die de regie over hun leven terugnemen. Mensen die onzekerheid verkiezen boven hun vaste inkomen in een baan waar ze eigenlijk geen zin meer in hebben. Omdat ze zien dat het anders moet.

Er zijn veel terreinen waar het anders moet: klimaat, voedselvoorziening, zorg, economie, natuur, financiën, .. eigenlijk overal wel. En de kern van dat ‘anders’ is verbinding, betrokkenheid en zorg voor de ander en de omgeving. Er is altijd wel een plek waar je iets kan bijdragen. Misschien zelfs binnen je huidige werk. ‘Ik zou wel willen maar…. ’ is geen excuus. Geen idee waar te beginnen?

“Wie naar buiten kijkt droomt. Wie naar binnen kijkt wordt wakker.” Carl Gustav Jung.

Begin bij je eigen gevoel. Waar maak jij je kwaad over, wat emotioneert jou, waar wil je aan bijdragen? Vandaar uit zijn er twee wegen: de weg naar binnen en de weg naar buiten. De weg naar binnen is onderzoeken waarom het je raakt, de weg naar buiten is actie ondernemen en proberen verbetering aan te brengen. Alleen… dit is eigenlijk geen keuze. Het is een balans of beter een soort van DNA vormige spiraal en Elke Leyman beschrijft in het boekje hoe dat bij haar uit balans raakte en dan volgt de zoektocht naar herstel. En dat is vaak toch een verdieping lager dan waar we gewend zijn om te kijken. Herstel vind nooit plaats op de plek waar het uit balans raakte. Haar verhaal kan je lezen als een waarschuwing. Je hoeft geen burn-out te krijgen om te beseffen dat je persoonlijke balans aandacht – lees verdieping – behoeft. En dat spreekt me erg aan in het boekje: persoonlijke ontwikkeling en duurzame ontwikkeling gaan samen. De buitenwereld is een spiegel van onze binnenwereld en andersom. ‘Disrupt jezelf’ is een oproep om niet te wachten op die burn-out. Wat heb jij de wereld te bieden vanuit jouw persoonlijke ontwikkeling? Volg je hart.

“De langste reis van je leven is die van je hoofd naar je hart”. David Hodges

Als je naar je hart luistert gaat het niet langer over talenten of competenties. Emoties zorgen voor beweging en betrokkenheid en geven waarde aan je acties; purpose first. De bron van je motivatie kan op verrassende wijze vorm hebben gekregen in het verleden. Daarin kan je groeien als persoon en met jouw groei weer bijdragen aan de wereld. Want “what you are the world is.”

Wil je ervaren hoe jij met jouw persoonlijke ontwikkeling kan bijdragen aan de wereld? Neem contact met me op voor meer info of een vrijblijvende afspraak; 0623550670.

Citaten uit het boekje overgenomen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *