Ga niet naar de kapper!

GA NIET NAAR DE KAPPER !!

Ben je blij dat je weer naar de kapper kan? Echt? Ik gun het de kapper best hoor. Laat daar geen misverstand over zijn. Als je net als andere contactberoepen gesloten bent geweest, je zorgen hebt gemaakt over je inkomen dan ben je natuurlijk blij dat je weer open mag. Heel mooi voor de fysiotherapeuten, masseurs, tandartsen, schoonheidsspecialisten, en ook kappers. En ook logisch dat ze in verband met het overdrachtsgevaar van het coronavirus dicht zijn geweest. Maar nu R0<1 is het besmettingsgevaar een stuk minder en beheersbaarder. En daarom kan er weer meer. Langzaam aan.

Maar die kapper, die zou ik toch nog even overslaan. Ik bedoel maar: zit je daar in die spiegel te kijken en bij elke knip wordt het weer een beetje zoals vroeger. Wil je dat? Is het te lange haar, de uitgroei, die dooie gespleten punten niet een statement; Een reminder aan de ellende die het coronavirus als een overheersende bezetter heeft aangericht? Lang haar geeft kracht! Vraag dat maar aan Samson, de heroïsche figuur uit Israël uit het oude testament. Hij kon werkelijk alles aan, zo sterk was ie. Dankzij zijn lange haar.

En die kracht hebben we nu nodig om dit virus te verslaan. Terug naar hoe het was is eigenlijk ook terug naar een systeem wat de overheersing door dit virus mogelijk maakte. Het is tijd voor een regeneratieve economie, een hersteleconomie. Iedereen die de laatste dagen omhoog heeft gekeken heeft een kleur blauw gezien die bijna niemand nog herkende, het was stiller buiten en astma patiënten konden weer zonder pufjes. Laten we doorpakken: Er moet veel meer gerepareerd worden voordat “alles naar de filistijnen gaat.” En daar hebben we de kracht van Samson en lang haar voor nodig. In Samson hebben we een bondgenoot want hij vocht tegen de Filistijnen. Hij was veel te sterk voor de Filistijnen, bij bosjes vermoorde hij ze.

Maar de Filistijnen hadden een list bedacht. Dat komt omdat hij trouwde met een Filistijnse vrouw Delilah. (Hé, Samson and Delilah waar ken ik dat van?) De Filistijnse heersers boden Delilah 1100 zilverlingen als ze achter het geheim van Samsons kracht wist te komen en na drie maal een ander verhaal te hebben verteld vertrouwde hij het uiteindelijk aan haar toe. En terwijl hij lag te slapen werd zijn haar afgeknipt. De volgende dag werd hij gevangen genomen en werden ook nog zijn ogen uitgestoken. De leidensweg van Samson was begonnen: zwak en blind.

Hoe kan het, vraag ik me wel eens af, dat sommige mensen blind zijn voor het gegeven dat exponentiële groei niet kan op een eindige wereld. In veel oude culturen werd een vruchtbaarheidsgod vereerd die ook stond voor verwoesting. Zelfs de Filistijnen snapte dat en vereerden dat in de god Dagan.

Nu wilde het geval dat Samson af en toe de gevangenis uit mocht om te worden beschimpt door de Filistijnen op hun feestdagen. Op een zo’n dag werd hij naar de tempel van Dagan gebracht. In gevangenschap was zijn haar inmiddels weer aangegroeid en hij had tot zijn god gebeden voor kracht. De tempel was vergeven van de Filistijnen, tot op het dak stonden duizenden mensen. Samson vroeg aan een jonge begeleider of hij even tegen een pilaar mocht leunen om uit te rusten. Met zijn nieuwe lange haar en zijn herwonnen kracht duwde hij de pilaren omver en de tempel stortte in. Samen met alle Filistijnen stierf hij.

Maar even serieus: Ik ben niet ziek geweest maar toch heeft corona een gat geslagen in mijn kracht, mijn aanwezigheid. Mijn wereld werd overheerst door corona. Ik begin nu pas weer langzaam te beseffen dat ik weer aan het werk moet. Ik moest zelf ook door een lichte vorm van een rouw proces dat corona ook is. De context is anders geworden. En ik merk het om me heen in zoom-meetings: Dat er misschien juist nu behoefte is om ook eens stil te staan bij jezelf.

Kijk eens in de spiegel van je ziel in plaats van de spiegel van de kapper. Vind je de kracht in jezelf om alle veranderingen aan te kijken? Word niet blind voor de veranderingen die het brengt. Voordat je je haar laat knippen bedenk wat je achter wil laten. Ervaar de ruimte van dingen los laten. Misschien is er iets wat je los moest laten. Sterkte daarmee. Jezelf opnieuw vinden, de ander opnieuw vinden, zijn in wat is. Zonder dat er meteen iets moet zijn. We kunnen niet terug naar het oude want dat betekent dat alles instort. Dus ook de wereld waar je deel van uitmaakt.

Ik heb geen glazen spiegel, ik ben geen kapper maar net als je haar te lang kan worden kunnen ook andere dingen te lang worden, of te lang duren of ontdek je nu ineens dat er iets anders is wat wel eens langer aandacht mag hebben. Laat het niet “naar de filistijnen gaan”. Ook op veilige afstand ben je welkom met je verhaal of je vraag.

 

Met dank aan Claudia Stellingwerf die met haar kappersverhaal mij op een idee bracht.

afbeelding: ‘Samson in Dagon Temple’ van Gustave Doré

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.