Het geheim van een succesvolle loopbaanswitch

Stilstaan; een vakantie overweging.

(Het geheim van een succesvolle loopbaanswitch.)

We komen tegelijk aan bij de koffiebar waar we hadden afgesproken. Binnen zoeken we een plekje  achterin en we bestellen koffie. De reden van ons gesprek: De kogel is door de kerk: Hij gaat weg bij zijn werk. En hij is bang. Een snelle terugblik over zijn loopbaan leerde hem dat het vooral anderen zijn geweest die hem vroegen om ergens in mee te doen, een klus op zich te nemen of een functie te accepteren. Maar was het echt wel van hem? Er overheerst een soort van sluimerend gevoel dat hem moe maakt.

Hij ziet op tegen weer een outplacement of coachingsbureau met slogans als ‘werk wat bij je past’ of met de strekking ‘worden wie je echt bent’. Dat klinkt als een mooie belofte maar ’ik weet echt wel wat mijn slechte en goede eigenschappen zijn’. Hij heeft er al veel gezien en is er een beetje klaar mee: ‘als ik nu nog niet geworden ben wie ik echt ben dan gaat het ook niet meer lukken’.

Ik moet denken aan het boekje ‘de alchemist’ van Paulo Coelho waarin de hoofdpersoon Santiago, grote, maar noodzakelijk omwegen maakt om zijn bestemming te vinden. Welke omwegen heeft het lot in petto?

‘en hoe verder hij ging, des te langer was zijn terugweg’, C.C.S. Crone

Herken je dit? Als je een training of coaching zoekt kom je ze wel tegen: kreten met de strekking ‘worden wie je bent’. Dat is een lonkend perspectief. Vooral als je niet tevreden bent met hoe het nu loopt in je werk of in je leven. Je doet eigenlijk niet wat je wilt en de enige die daar wat aan kan doen ben jezelf. Je moet veranderen, beter worden, meer jezelf worden, worden wie je echt bent. De focus ligt in de toekomst. Je gaat op reis net als Santiago, de hoofdpersoon uit de Alchemist.

En het wordt gestimuleerd in bedrijven met jaargesprekken en Persoonlijke Ontwikkel Plannen. Er worden verwachtingen over de toekomst uitgesproken en vastgelegd in personeelsdossiers. En toen ik nog als P&O-er werkte deed ik daar vrolijk aan mee.

‘Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd.’  Soren Kierkegard

Totdat ik in het verleden leerde kijken. Dat wil zeggen totdat ik het verleden als context van mijn ‘zijn’ leerde zien. Er ontstond een totaal ander perspectief. Mijn motivatie om te doen wat ik deed klopte niet meer. Ik had mij veel te ver van mijn bron laten leiden. Maar zonder die omweg had ik waarschijnlijk de bron niet kunnen ontdekken. In het ‘worden wie je bent’ leidt het lot ieder van ons langs wonderbaarlijke wegen. Totdat je er moe van wordt zoals mijn gesprekspartner in de koffiebar. Misschien een teken van het lot om het eens anders te bezien: Als je ‘worden wie je echt bent’ verandert in ‘zijn wie je echt bent’, dan ben je er al. ‘Zijn’ vereist geen actie. De nadruk ligt meer op het woordje ‘echt’. Je hoeft niet meer op reis, je hoeft alleen maar te zijn. Er is geen noodzaak een doel te bereiken, je bent er al. Je mag je rugzak afdoen en uitpakken, wegdoen wat je niet meer belangrijk vindt, herinneringen ophalen, vergeten verhalen herontdekken en dingen teruggeven.

‘….er zijn alleen nog een paar dingen
Die ik houd omdat geen mens er iets aan heeft
Dat zijn mijn goede jeugdherinneringen
Die neem je mee zolang je verder leeft.’   uit ‘testament’ van Boudewijn de Groot

Mijn P&O functie heb ik verlaten. Nu, jaren later kom ik in mijn coachingspraktijk mensen tegen die al heel wat trainingen hebben gevolgd en die al succesvolle loopbaanstappen hebben gezet. En toch stroomt het niet. Op een gegeven moment weet je gewoon dat die verhalen uit je rugzak betekenis moeten krijgen en een plek verdienen. Uitstel heeft geen zin meer. En ik wil je daar graag mee helpen. We gaan de stroom herstellen door stil te staan. Ik ga je mee helpen om de rugzak leeg te maken. Het is emotioneel, humorvol, en pijnlijk tegelijk, maar zo bevrijdend…

Bel me voor een vrijblijvende afspraak. O6-23550670 of bezoek eerst mijn website www.kijkverder.support

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *