Koning Arthur en Theory U

Koning Arthur en Theory U

Laatst hoorde ik dat er een brug wordt gebouwd om de kasteelruïne van Koning Arthur makkelijker toegankelijker te maken. Er is namelijk een kloof die je door moet om bij de ruïne  te komen. Koning Arthur, hoe zat dat ook al weer? De ronde tafel ridders; Merlijn de tovenaar; Jonkvrouwen om wie gevochten werd; Excalibur, het zwaard dat vast zat in een rots,… en de bekendste ridder in de verhalen: Parcival. Op de een of andere manier vond ik het beeld van een kloof wel passend. Ik ben er nog nooit geweest maar een kleine internetresearch leverde mooie plaatjes op. Er is een flinke kloof die je door moet. Mijn fantasie ging veder: hoe zou dat vroeger zijn geweest? Ridders moesten haast wel te voet gaan want ik zag geen paadjes die je op een paard de rots af en vervolgens aan de andere kant weer omhoog kan gaan. Je moet er echt moeite voor doen. 

Het kasteel heet Tintagel en volgens de mythen was het kasteel de zetel van Koning Arthur en de ronde tafel ridders. Een ridderburcht. Koning Arthur associeerde ik altijd met levenswijsheid. Nobele ridders die door schade en schande wijs waren geworden en als beloning voor hun opgedane levenswijsheid als gelijke mochten aanzitten bij Koning Arthur. De burcht ligt op een rotseiland, slechts met een kleine landengte verbonden met de rest van Engeland. Beide zijden van de engte hebben steile hellingen. Een diep ravijn, een grote kloof. Dat beeld van een diepe kloof als toegang tot de burcht past daarom goed bij het verhaal: De ridders moesten letterlijk door een diep dal, een kloof, om de burcht van Koning Arthur te betreden. Het idee van een brug, dat het makkelijker gaat worden, dat je recht kan oversteken, dat je geen moeite hoeft te doen om beloond te worden, … Beeld en werkelijkheid.

“Men ziet grote dingen vanuit het dal; slechts kleine dingen vanaf de top.” Gilbert Keith Chesterton

Parcival is wel de bekendste ridder in de verhalen rond Koning Arthur. In het verhaal ontmoet hij de visserkoning en de heilige graal maar dat gaat niet zonder dat hij persoonlijk door een diep dal gaat. Het verhaal is een zoektocht naar de zin van het leven. Het gaat over waarnemen, zien en dan de juiste vraag stellen. Vanuit authentieke, echte betrokkenheid. Een ontwikkelingsweg naar liefde en wijsheid. En bij die zoektocht, bij die reis horen vele beproevingen en mislukkingen. De juiste vraag stellen is een gevolg van de reis. Een pure vraag zonder belang, zonder dat je weet wat het oplevert. En dat ziet er vaak anders uit dan waarnaar je op zoek was. En vaak herken je het daardoor ook niet. Net als Parcival ook eerst niet doorhad hoe de graal eruit zag toen hij de visserkoning ontmoette. Pas in de reactie van de ander herken je dat je de juiste vraag hebt gesteld. Je hebt gezien wat geopenbaard wil worden. Je bent afgedaald en in het duister heb je weer de weg omhoog gevonden. Je hebt je plek aan de ronde tafel verdiend.

Mythen en sagen zijn vervangen door moderne theoriën. We gebruiken nu ‘Theory U’ om ons door het dal te begeleiden. ‘Theory U’ is een boek van Otto Scharmer waarin hij organisatieverandering koppelt aan persoonlijke transformatie. De letter U verbeeldt het dal of de kloof. De ene kant van de U staat voor de weg naar binnen. Waar-nemen zonder moeten, zonder oordeel, gewoon hier en nu en voelen wat er in je gebeurt. Op het diepste punt van de U gaat het echt over jou. Wat verandert er als je het voelen toestaat? Kan je dat gevoel bij je blijven dragen als je naar de weg omhoog kijkt? Dat is de andere zijde van de U. Wat wil zich openbaren? Parcival voelde een groot mededogen om uiteindelijk de gewonde visserkoning naar zijn leed te vragen en daardoor werd de Heilige Graal geopenbaard. Wat is jouw vraag onder in de U, op het diepste punt van het dal? Door de vraag te stellen, door erover in gesprek te gaan breng je het in de wereld, daardoor laat je het steeds meer vorm krijgen.

“Je moet leren rustig genoeg te zijn om het geluid van het waarachtige in jezelf te kunnen horen, zodat je het ook in anderen kunt waarnemen.” Marian Wright Edelman

Waarnemen en zien wat zich wil openbaren. Soms is het makkelijker om direct te handelen. Van de ene kant van de U gewoon oversteken, een brug bouwen naar de andere kant van de U; en doorgaan! Heel menselijk. En soms ook nodig en nuttig. Naarmate ik me verdiepte in kasteel Tintagel ontdekte ik dat die kloof er niet altijd geweest was. De landengte was ooit hoger en is onder invloed van zee en wind lang geleden ingestort waardoor er een kloof is ontstaan. Mijn beeld klopte niet meer. Eigenlijk wordt nu met moderne middelen een oude situatie hersteld.

Maar toch, tegenwoordig hebben we zoveel technische hulpmiddelen dat we soms vergeten wezenlijke vragen te stellen. Het zijn de vragen die zich steeds opnieuw aandienen die een afdaling naar het dal verdienen. Vragen die elke keer een andere gedaante aannemen. Hetgeen geopenbaard wil worden blijft op die manier op de deur kloppen. Gewoonten, angst en oordelen houden de vraag in stand. Een familie- of organisatie opstelling, afhankelijk van de vraag, kan dan behulpzaam zijn om de vraag zichtbaar te maken.

Geef je de voorkeur aan de weg naar binnen en de zoektocht naar wat zich wil openbaren dan help ik je graag.

verder@gerardvanrijnsoever.nl 0623-550670

bron foto’s:

bovenste foto

onderste foto

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *