loopbaanangst

ja maar …

Loopbaanangst? ACT!

Weg willen bij je werk maar niet durven. Want wat dan? Een stemmetje in je hoofd die je van alles toefluistert en elke zin begint met ‘ja maar …. ‘. Schrale troost: je bent niet alleen. Vraag het maar aan mensen die de stap wel hebben gezet. Ook zij kwamen vrienden, buren, familie tegen die allemaal op de een of andere manier zeiden: ‘ik zou ook wel willen stoppen met mijn werk maar…..’.

Zo ook Lisa*. We hebben afgesproken op het centraal station in Utrecht bij een koffiebarretje. We bestellen wat te drinken en vinden een rustige plek voor een gesprek. Het suddert al langer en daarom heeft ze toch maar eens een afspraak gemaakt met een loopbaancoach. Dat is toch wel een drempel. Ze steekt van wal en in het gesprek blijkt dat ze in haar huidige werk veel dingen ziet die anders en beter kunnen. Maar ook dat het werk niet past bij haar capaciteiten, ze kan meer. Gaande weg het gesprek komen we een laagje dieper en blijkt dat er een oude angst is om acties concreet te maken. Ze blijft liever in haar veilige cocon zitten en bedenkt daar de stappenplannen.

“En toen kwam de dag dat het risico om opgevouwen in de knop te blijven zitten groter was dan het risico om te bloeien.” Anaïs Nin

Ze komt niet tot bloei op haar werk én er is angst om uit haar cocon te komen. Als we het over die angst hebben is er bijna direct een reactie zichtbaar. Ze vlucht naar het denken, een stappenplan maken. Dat is veilig, dat kent ze; Er zit een verhaal van vroeger aan vast. Wat er gebeurt is dat een actuele ervaring fuseert met dit oude verhaal. Daarop volgt als vanzelf oud gedrag terwijl het oude verhaal in de loop der jaren helemaal uit het zicht is verdwenen.

Lisa wil graag tot bloei komen. Maar er is die angst die met een elastiek vast zit aan haar verleden. Het belet haar om van haar plek te komen, om uit haar cocon te klimmen. Zij vlucht naar een grondige analyse en ik twijfel er niet aan dat haar analyse hout snijdt. Met haar jarenlange ervaring is zij daar goed in geworden. Het is een tegen wil en dank ontwikkelt talent. Maar hoe maak je dat tastbaar?

De route van persoonlijke ontwikkeling gaat, min of meer, via angst. Uit je comfort zone stappen. Een drempel over, een stap zetten om iets te gaan doen wat je niet eerder hebt gedaan. Kan je het aan om de spanning van het elastiek te voelen? Lisa heeft nu een eerste moedige stap buiten haar cocon gezet door deze afspraak te maken. Maar nu verder. Ik geef haar een oefening mee uit ACT, Acceptance and Commitment Therapy. De gedachten die haar tegenhouden zijn ook maar gedachten. Een mens heeft duizenden gedachten per dag. Onze bovenkamer is nooit stil. Maar jij bent de baas over je gedachten toch? Waar de gedachte eerst fuseert met een oude emotie is het recept simpel: we gaan de fusie weer ongedaan maken; we gaan defuseren.

Een leuke oefening daarbij is om die gedachte een naam te geven. Ikzelf heb bijvoorbeeld Bob (van ‘Bob de manager’, een column uit het tijdschrift MT.) en elke keer als ik weer een belemmerende gedachte heb dan kan ik Bob welkom heten: ‘Hee Bob ben jij er ook weer? Probeer je weer grip op de situatie te krijgen?’ Je zult zien dat angst voeding wordt om er anders mee om te gaan. Het kan zelfs een uitdaging worden om ‘Bob’ te slim af te zijn. Hij gaat je maatje worden. Niemand kent hem beter dan jij. Je zou hem aan anderen kunnen voorstellen. Probeer maar eens. Succes!

Eens verder praten over loopbaanangst? Neem contact op: 0623550670 of verder@gerardvanrijnsoever.nl.

www.kijkverder.support

* Lisa is niet zijn/haar echte naam. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *