Maak werk persoonlijk!

Maak werk persoonlijk!

Jaren geleden was het weer eens zover: de functies in de organisatie moesten herschreven worden, en vooral verminderd. Het kan toch niet dat in een organisatie met 300 mensen er 300 functies zijn? Hoe werkt zo iets: men neme een harkmodel van de organisatie en daarin passen alle functies. Ik heb het heel lang voor me uitgeschoven. Ik wil iedereen recht doen en uiteindelijk bedacht ik om de functies in de eerste persoon enkelvoud te schrijven. In de ‘ik’-vorm dus. Je krijgt dan in plaats van ‘functionaris is verantwoordelijk voor…’ deze tekst: ‘ik ben verantwoordelijk voor…’. Het liefst zou ik er naast de gebruikelijke hoofdstukjes nog een hoofdstukje inzetten als ‘mijn persoonlijke bijdrage is…’ Dat laatste heb ik toen niet gedaan.

Als ik nu om mij heen kijk had ik dat wel moeten doen. In toekomstige organisaties is dat misschien wel het belangrijkste hoofdstukje. Als er überhaupt al een functiebeschrijving is. Nieuwe organisatievormen draaien niet om een hark maar om mensen. Mensen die een steeds wisselende rol vervullen afhankelijk van wat de organisatie op dat moment nodig heeft. Met veel ruimte om persoonlijk te leren en te ontwikkelen. Mensen die werk persoonlijk hebben gemaakt.

‘Op de vraag naar de zin van het leven antwoordt ieder met zijn eigen biografie.’ György Konrád

Kenmerkend aan de nieuwe organisatie is dat de term organisatie eigenlijk niet meer van toepassing is. Het is niet statisch maar vloeibaar met aandacht voor sociale aspecten. ‘Social organising’ noemt een van de voorlopers en ondersteuners (Part-up.com) het.

Mensen zijn belangrijk. Als je werk persoonlijk maakt gaat het over: Wie je bent, wat je komt bijdragen en wat je wilt leren. Daar past geen afstandelijke functiebeschrijving bij.

In een workshop die ik laatst gaf ging het aan het eind over de persoonlijke uitdaging in werk. Uitdaging bevat in de definitie van Van Dale de woorden ‘inspiratie’ en ‘moeilijk’. Wat inspireert jou om iets moeilijks te doen?

In de workshop kwam van alles voorbij. We hebben gesproken over herinneringen uit de jeugd. Pijnlijke herinneringen, leuke herinneringen, ‘helden’ uit films of strips of boeken. Over gedrag waar je misschien zelfs tegen wil en dank goed in bent geworden. Hoe je persoonlijkheid zich vormt tussen binnenwereld en buitenwereld. Dat die buitenwereld steeds aan de binnenwereld loopt te trekken. De behoefte om te groeien en te ontwikkelen. En nog veel meer.

En uiteindelijk kwamen we voor de uitdaging uit bij: iets van jezelf van binnen naar buiten brengen. Op een manier dat het jouw bijdrage aan de wereld is, ook als dat een kleine bijdrage in een kleine wereld is.

Je draagt meer met je mee dan blijkt uit je cv!

Hoe maak jij werk persoonlijk? Werken in netwerken, vormen van social organising,  is nog lang niet overal gemeengoed. Functiebeschrijvingen zijn nog lang niet overal afgeschaft. Nieuwe manieren van werken zijn wel steeds vaker aan de orde en transformeren bestaande structuren. Ben jij daarop voorbereid? Daarom: Maak werk persoonlijk. Wil je ook die uitdaging aangaan? In de maanden juli en augustus geef ik 10% korting aan particulieren voor het traject ‘wat draag je mee in je cv?’ Kijk hier voor meer informatie of bel 0623550670.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *