werkgeluk

De Tempel van 't GelukWerkgeluk

Van 20 tot en met 26 september 2021 is het de week van het werkgeluk.  Volgend op de week van de loopbaan die eraan vooraf ging. Zal wel toeval zijn. ‘Werkgeluk loont’ staat in het werkgeluk manifest. Geluk leidt tot iets. Je hebt er iets aan. Geluk als een te bereiken doel, als een ROI, een ‘return on investment’. Kan niemand tegen zijn toch? Past helemaal in modern HRM. En een CHO in de raad van bestuur: een ‘Chief Happiness Officer’. Het werk als ‘De tempel van ’t geluk’ (zie afbeelding). Geluk is de norm of op z’n minst om na te streven.

Ik moet denken aan de Belgische psychiater Dirk de Wachter als ik de flyer lees. Ik vraag me af wat hij hiervan zou vinden. De druk om gelukkig te zijn is nog nooit zo hoog geweest. Je moet gelukkig zijn of op zijn minst dan maar worden. Die druk zorgt volgens mij alleen maar voor meer ongeluk. Volgens de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter zijn we te zeer geobsedeerd met geluk. (Kijk hier voor zijn optreden in Nijmegen.)

“In de ongelukkigheid komen de grootste verbindingen tot stand.” Dirk de Wachter

Hoe zit het met geluk en werk? Ons economisch systeem levert sinds de jaren 60 van de vorige eeuw geen bijdrage meer aan ons welzijn. Welzijn en welvaart gingen lange tijd gelijk op maar sinds de jaren 60 neemt welzijn af en welvaart, gemeten als BNP, neemt nog steeds toe (bron). Het economische systeem maakt ons ongelukkig. Er was al de druk van economische groei voor bedrijven en nu is er ook de druk op mensen om gelukkig te zijn. Want gelukkige mensen presteren beter. En die prestatie is nodig om die economische groei te kunnen bijbenen.

Het idee van economische groei pleegt roofbouw op de aarde en op de mensen. Ook in reclame probeert men geluk te framen; gelukkige mensen die na het winkelen gaan uitrusten op een terras met tassen vol met nieuwe spullen. Werken en consumeren als bron van geluk.

“Bedenk dat het niet krijgen van wat je wilt, soms een wonderlijk teken van geluk is.” Dalai Lama

Ja, gelukkige mensen presteren beter en worden minder vaak ziek. Goed voor het bedrijf. Maar mogen mensen ook gewoon gelukkig zijn zonder dat er een doel aan wordt gehangen? Zonder het als ‘resource’ te zien in het bedrijfsbelang van ‘beter presteren’?

Ben je nog mens als je niet presteert? Als je niet gelukkig bent? Wie ben je zonder functie? De druk van het economische systeem zal niet vanzelf stoppen. Wij voeden het. Wij zijn het. Wij streven naar ‘De tempel van ’t geluk’. Dirk de Wachter is pleitbezorger voor het normaliseren van ongeluk, van pijn en verdriet. Dat is ook het echte leven. Geluk begint met accepteren dat ongeluk er ook bij hoort. Niet weggestopt in het donker en veroordeeld maar gewoon, zoals het is. Verdriet is ook voeding voor geluk.

Onze levensweg is een ganzenbord: soms mis je wat, soms moet je opnieuw beginnen, maar verdwalen kan niet. Ieder loopt zijn weg. Het leven is ploeteren, om valkuilen heen lopen, niet weten, drama en verdriet. Dat aankijken is het echte leven. En dat is niet leuk, vaak niet. We vluchten collectief weg voor onze schaduw. Ons ego wijst de weg. En de schaduw reist mee. De oproep voor werkgeluk zorgt ervoor dat het masker van ‘geluk moet, geluk is de standaard’ nog vaster wordt gezet, strakker wordt aangehaald en daarmee verdwijnt ongeluk, pijn en verdriet nog verder in de schaduw. Wie durft nog over pijn en verdriet te beginnen als gelukkig zijn zo sterk de norm is? Omarm de schaduw, doe je masker af. Je wordt er een completer mens van.

Vind ik het dan allemaal onzin? Nee hoor. Natuurlijk is een werkplek waar je je gelukkig voelt prettig. Een werkplek waar je ook ongelukkig mag zijn, mag balen en verdrietig mag zijn hoort daar ook bij hoop ik.

In o.a. familieopstellingen en in biografiegesprekken wordt zichtbaar dat pijn, verdriet en drama voeding zijn voor geluk. Verdriet en geluk horen bij elkaar. Laat gerust weten als je hier discreet verder over wil praten.

Geluk is ook af en toe een ouderwets bordspel spelen: Print de tempel van geluk en de spelregels en heb een leuke avond.

Afbeelding: ‘De tempel van ’t geluk’, Jan Oortman(sr) 1816 Rijksmuseum Amsterdam  spelregels Veel speelplezier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.