“In een woud van droomgewassen,

Stenen wortels, stalen webben,

Tochtig labyrint van woorden,

Woont een mens op brekebenen,

Lelie van het veld, met ogen

Tranend bijna blind van zoeken

Naar een plek die water geeft.”

Huub Oosterhuis laatste strove van gedicht ‘honderd bloemen’, uit verzameld liedboek 2004.

Je bedoeling leven.

Gezien worden, uitreiken naar de ander, een bijdrage willen leveren, van betekenis willen zijn, in harmonie samen leven en werken, …. Het zijn een paar gewone menselijke behoeften. Vaak is het eerder een streven dan dat het werkelijkheid is. De werkelijkheid bestaat uit (te) veel werk, weer een reorganisatie, machtsspelletjes, school van de kinderen vraagt om aandacht, je collega die je steeds voor de voeten loopt, …en…
Wat resteert is een knagend gevoel dat het niet gaat zoals je zou wensen, dat het beter of anders kan. Dat jij beter kan. Het gaat wel goed maar het is niet jouw plek. Je mist focus of je komst steeds dezelfde valkuil tegen.

Wat is de bedoeling van jouw leven?

Is er iets wat je wilt bereiken? Wat is de invloed van jouw aanwezigheid? Hoe weerspiegeld jouw persoonlijke ontwikkeling zich in je omgeving? Hoe kan jij vanuit jouw plek bijdragen aan de wereld? Zoeken naar die plek kan moeilijk zijn, de plek zien en innemen ook! Maar het verlangen ernaar is groot. Persoonlijke ontwikkeling is steeds weer opnieuw voeding zoeken en invulling geven aan dat verlangen. Goethe zei: “Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen u in staat bent daadwerkelijk te realiseren”.

Maar dat knagende onbestemde gevoel is nog geen uitgesproken wens. In deze blog schrijf ik over het sprookje van het lelijke eendje. Op het moment dat het lelijke eendje uit het sprookje van Anderson ontdekt dat ie een zwaan is eindigt het sprookje. Toch nog goed afgelopen. Maar van tevoren had hij niet de wens om zwaan te zijn. Als we die metafoor doortrekken naar ons leven dan begint er een nieuw hoofdstuk. We moeten oude eendendingen afleren, we moeten onze plek opnieuw innemen. Dat is niet altijd makkelijk en soms zul je terugverlangen naar je eenden bestaan. Maar dat kan eigenlijk niet meer. Dit hele proces ga je aan in dit traject.

Wat draag je mee in je CV?

Een levensloopbeschrijving is meer dan opleiding en ervaring maar toch beperken we het vaak daar toe. In dit traject laten we licht schijnen op zaken en gebeurtenissen die niet in je cv staan. Gebeurtenisssen die bewust en onbewust toch een stempel hebben gedrukt op jouw levensloop. En dat werkt door in de zichtbare aspecten op je cv. Dit uitgebreide traject bestaat uit 5 fases waarin individuele gesprekken, huiswerkopdrachten, oefeningen en nog veel meer afhankelijk van wat er nodig is.

Stap 1. We maken kennis, inventariseren je wensen, vragen en behoeften, nemen het traject door en kijken waar je vandaan komt. Wat heb je van huis uit meegekregen?

Stap 2. We gaan dieper in op je herkomst. Wat waren bepalende momenten in jouw geschiedenis, positieve en negatieve, wie en wat heeft jou gevormd en hoe dient het jou nu?

Stap 3. Hier gaat het over transformatie, de weg naar vernieuwing, talent krijgt een andere context. Maar hier worden ook wensen en frustraties in een andere context zichtbaar.

Stap 4. Het silhouet van jouw bijdrage aan de wereld krijgt vorm. We gebruiken wat marketing taal maar uiteindelijk gaat het over jou. Wat is jouw verhaal?

Stap 5. Je bedoeling leven. Hoe ziet dat er uit en wat heb je daarvoor nodig.

Deelname aan een familieopstelling is in veel gevallen aan te raden en draagt sterk bij aan de transformatie van stap 3. Het traject is flexibel en kan makkelijk gaande weg worden aangepast.

Reden om dit te gaan doen:

  • Je wilt je orienteren op een volgende stap in je werk.
  • Je wilt je valkuilen onderzoeken.
  • Je wilt een grote stap zetten in je persoonlijke ontwikkeling.
  • Je wilt de schepen achter je verbranden (helaas..)
  • Gewoon, omdat je dat onbestemde gevoel hebt dat het nodig is.
  • Als invulling van een sabbatical.
  • Omdat je energiebalans niet klopt.
  • Omdat het je aanspreekt en nieuwsgierig bent naar jezelf.

Informatie

Denk je dat het iets voor je is? Neem dan contact met me op. We kunnen altijd eerst een oriënterende afspraak maken.
Ben je rijksambtenaar? Dan kan je dit traject gesubsidieerd krijgen. Discreet, je leidinggevende hoeft het niet te weten. Kijk hier voor meer info.