“Wie een waarom heeft waarvoor hij kan leven, kan bijna elk hoe verdragen.”

Friedrich Nietzsche

Wat is jouw loopbaantotem?

Volgens Wikipedia is een totem “een natuurlijk of bovennatuurlijk voorwerp, wezen of dier dat persoonlijke symbolische betekenis voor een individu heeft en met wiens fenomenen en energie men zich sterk verbonden voelt.” Een totem kan dienen als een gids in je leven. De energie van de totem kan je beschermen. In de Disney film ‘Brother Bear’ (zie mijn blog) krijgt een jongeling tijdens een ceremonie een persoonlijke totem uitgedeeld waar hij niets mee heeft, denkt hij. Zijn avontuur daarna leert hem de waarde zien van zijn totem.

‘Persoonlijke bijsluiter’

Ik noem het liever een ‘persoonlijke bijsluiter’: een persoonlijk document waar je steeds op kan terugvallen. Het bevat je levensdoel, je opdracht in het leven, een richtsnoer voor je handelen. Als je langere tijd in dezelfde baan zit kan je werk leidend worden in de richting van jouw persoonlijke ontwikkeling. Voor je het weet ben je deskundig in iets wat je helemaal niet leuk vindt. Of je werk verandert op een manier die niet meer bij je past. En dan gebeurt er iets op je werk, een reorganisatie bijvoorbeeld, en dan realiseer je jezelf met een schok dat je al langere tijd jezelf vergeten bent. Herkenbaar? De persoonlijke bijsluiter herinnert je aan de richting van jouw persoonlijke ontwikkeling en dat jij eigenaar bent van dat proces.

Jij bent leidend.

Een verandering in je omgeving of in je werk is vaak een ‘trigger’ om stil te staan bij je persoonlijke ontwikkeling. Daar hoef je natuurlijk niet op te wachten. Je kan altijd met je persoonlijke ontwikkeling bezig zijn. Sterker nog; het is beter om er actief mee bezig te zijn en niet je werk daar leidend in te laten zijn.
Daarom een ‘persoonlijke bijsluiter’. In een traject om te komen tot je persoonlijke bijsluiter kijken we vooral biografisch. We kijken naar waar je nu staat en hoe je daar gekomen bent. De ‘persoonlijke bijsluiter’ is een startdocument waarmee je opnieuw keuzes kunt maken voor de toekomst. De ‘persoonlijke bijsluiter’ is een document wat langere tijd als richtsnoer kan dienen voor je persoonlijke ontwikkeling.

Inhoud

Het traject bestaat uit 3 gesprekken met huiswerk.
• In het eerste gesprek gaat het om bewustwording van de eigen situatie. Waar sta je nu, wat zijn belemmeringen en wat gaat goed. Wat zijn je wensen?
• In het tweede gesprek gaan we wat dieper op zoek naar patronen. Welke bagage neem je mee uit het verleden, welk gedrag heb je van oudsher geleerd: ‘zo ben ik nou eenmaal.’
• In het derde gesprek komen talenten, ambities en valkuilen ter sprake die uiteindelijk in je ‘persoonlijke bijsluiter’ komen. Maar er komt nog iets bij; een persoonlijke opdracht. Een doel in je persoonlijke ontwikkeling waar je langere tijd op kunt terugvallen bij het maken van keuzes.
Facultatief behoort een familieopstelling ook tot de mogelijkheden. Daarmee worden patronen zichtbaar en voelbaar gemaakt.

Geïnteresseerd?

Neem contact op via de telefoon 0623550670 of via email: verder@gerardvanrijnsoever.nl . Een eerste kennismakingsgesprek is gratis. De investering in het traject is €355,50 exclusief BTW.

Gratis voor jou?

Kijk hier of je in aanmerking komt voor een gratis traject. Voor bepaalde groepen heeft de overheid een subsidie mogelijkheid. Dan is dit traject, uitgebreid met een vierde gesprek waarin je een plan van aanpak maakt, geheel gratis.